sunnuntai 3. elokuuta 2014

Rautaa rappusiin

Kesäloma vierähti nopeasti mökkiprojektiimme parissa. Saimme kuin saimmekin seinät ja katon paneloitua. Seuraavaksi kävimme väliseinän kimppuun ja nyt mökin eri tilat alkoivat ensimmäistä kertaa hahmottumaan. L-muotoinen väliseinä erottaa eteistilan olo/ruokailutilasta. Eteiseen sijoittuu keittiönurkkauksen viereen myös jääkaappi ja vaatteille säilytystilaa. Väliseinän vasemmalle puolelle jää oleskelutila ja Genius-uuni sijoittuu juuri muodostuneeseen nurkkaukseen.


Väliseinän rungon (kertopuusta) jälkeen kävimme etukäteen jännittävimmän osuuden kimppuun, ne valurautaiset Högforsin kierreportaat, jotka ostimme netin markkinapaikasta. Niille on varattu paraatipaikka keskelle mökkiä ja niiltä noustaan kulkusillalle, joka sijoittuu eteistilan päälle ja joka yhdistää kaksi parvea toisiinsa.

Portaat hiekkapuhallettiin ja pohjamaalattiin ammattilaisten toimesta jo viime syksynä. Nyt ne saivat ruiskulla ylleen takoraudan mustaa.
Kaiteen pinnat olivat hitsattu kiinni, jotka portaita purettaessa oli kylmästi katkaistu. Kiinnitysreiät piti porata auki ja vanhat kiinnikkeet poistettava. Onneksi pikkuveljeni on taitava hitsaaja ja isäni oikea velho metallin työstämisessä.


Pinnoihin porattiin kierretankoa varten uudet kiinnityspaikat ja pääsin itsekin tekemään kierteet, joihin kierretangosta saatiin uudet kiinnityskohdat. Reiän poraaminen vinoon tankoon vaati aikamoista viritystä.


Kierreportaat olivat alunperin tarkoitettu 360 cm korkeaan tilaan, joten keskitankoakin ja itse kaidetta oli lyhennettävä sopivaksi. Ylin porras tulee 245 cm korkeuteen. 

Sitten pääsemmekin pystytyspuuhiin. Högforsin numero 7 portaiden halkaisija on 150 cm ja niille varattu asennusaukko on vain 151 cm leveä, joten keskustangon paikan mittaamiseen käytettiin syystäkin tarpeeksi aikaa. Tanko pultattiin kiinni betoniin.

Portaat tekevät täyden kierroksen 14 askelmalla ja askelman nousukorkeus on 20 cm. Niinpä tarvitsimme vain 12 porrasta ja kulmien, kolmioiden ja ympyrän geometrian avulla saimme ensimmäisen portaan paikan laskettua juuri oikein. Hieman tosin kokoamisvaiheessa jännitti, osuuko laskelmat kohdalleen. Matematiikka - kokeilu 1-0. 

Portaat lukitaan toisiinsa kaiteen pinnoilla ja muttereilla. Pinna menee aina kahden portaan läpi jäykistäen rakenteen. 

Portaat saatiinkin pystyyn oletettua helpommin ja nopeammin. 

Lopuksi kaide paikalleen, se vaati jonkin verran jumppaamista, rälläköintiä ja hitsaamista. Kaide pitää vielä maalata, mutta kyllä jo tässä vaiheessa voi sanoa, että kaikki nähty vaiva kannatti ja meillä on unelmien portaat.

Seuraavaksi asennusvuorossa on parven lattiat, väliseinän pinnoitus ja sen jälkeen päästäänkin alakerran parketin ja takan asennuksen kimppuun. Kuullostaa helpolta, mutta vaatii kyllä vielä monta, monta tuntia hikeä, pihinää ja aikaa vierähtää varmasti kuukausia.


4 kommenttia:

 1. Moi, jäikö portaistanne ylimääräisiä askelmia? Jos jäi, niin hierottaisko kauppoja? Tarve olisi kolmelle askelmalle.

  VastaaPoista
 2. Ovatko portaasi myynnissä kun torissa niitten kuva?

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Hei. Ihanaa kun olet kirjoittanut tänne noin yksityiskohtaisesti. Itselleni on tulossa uudisrakennukseen peräti kahdet Högforsin seiskat. Saitko portaat läpi rakennustarkastuksesta ilman lisäpinnojen laittoa kaiteisiin?

  VastaaPoista