sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Ei joulua ilman talonpoikia

Nämä pikkuleivät ovat olleet ehdoton osa omaa jouluani lapsuudesta lähtien.  Resepti on peräisin äidin äitiltä, sukukalleus siis. Yksi muistoistani liittyy siihen, kuinka yhdessä äidin kanssa kuorimme manteleita urakalla pikkuleipiä varten. Tulikuumista manteleista kuori sujahtaa helposti pois ja manteleita sinkoili yleensä ympäri keittiötä (vinkki: keitä vesi kiehuvaksi ja laita kuorelliset mantelit hetkeksi kuumaan veteen ennen kuorien irrottamista).

Vaatimattoman ulkonäön ei pidä antaa hämätä. Nämä menevät taatusti kuin kuumille kiville ja usein enemmän kuin yksi pikkuleipä kerrallaan. Miehen ehdottomat suosikit, kuulemma joulupiparkakut jäävät täysin kakkosiksi. Näissä on vielä lisähienoutena (tai yksinkertaisuutena) se, että taikina pakastetaan tankoina, joista voi sitten pyöräyttää nopeasti pikkuleipiä yllätysvieraillekin.Talonpojat (noin 160 kpl)

200 g voita
200 g sokeria
1 rkl siirappia
1 kananmuna
100 g manteleita kuorittuna ja ruohittuna
noin 4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa vesitilkkaan liuotettuna

Pehmeä voi, sokeri ja siirappi vatkataan vaahdoksi. Lisätään muna sekoittaen sekä mantelirouhe. Lisätään sooda vesitilkkaa sekoitettuna.
Lisätään jauhot ja rullataan taiknasta pötköjä, jotka kääritään leivinpaperiin sekä pakastetaan. Taikinasta tulee neljä pötköä.
Leikataan jäätyneesta tangosta siivuja (1/2 cm) ja paistetaan 175 asteessa noin 8 minuutin ajan. 
Pikkuleipiin käytettävät mantelit täytyy ehdottomasti kuoria, sillä kaupasta saatava valmisrouhe kuorineen on liian kitkerää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti