keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Helppo DIY: betoniset tuikkulyhdyt

Tämän hetken yksi varmasti eniten pinnalla olevista materiaaleista sisustuksessa on betoni. Kotona on menossa projekti autotallin oven uusimiseksi ja koska kynnyksen valmisesta jäi materiaalia yli, pääsin itsekin ensimmäisen kerran kokeilemaan pienessä mittakaavassa betonilla leikkimistä. Ensimmäiset harjoitukset tehtiin karkealla S100-laadulla, mutta seuraavaa kertaa varten varastossa on hienompirakenteista S30:a, jolla pitäisi tulla sileämpää jälkeä.


Tuikut valettiin muovisiin purkkeihin ja syvennys tuikulle tehtiin muovisella kertakäyttölasilla. Muotit kannattaa voidella vuokasprayllä ennen valamista, jotta valmis lyhty irtoaa muotista ilman väkivaltaa. Lisäksi betonia sekoittaessa kannattaa käyttää juuri ohjeen mukainen määrä vettä, jotta massasta ei tule liian löysää. Noin vuorokauden kuluttua valamisesta muotti irroitetaan ja annetaan lyhdyn kuivua muutaman päivän, minkä jälkeen terävät reunat kannattaa pikaisesti hioa vesihiomapaperilla.

Meillä ipana oli innoissaan mukana valutouhuissa ja näiden tekeminen onkin kuin kurakakkujen leipomista. Nyt keittiön pöydällä odottaa iso pino muovipurkkeja seuraava valukertaa varten. Pienenä varoituksena: tähänkin saattaa jäädä koukkuun.

3 kommenttia:

 1. Mulla on odottamassa kaks laastisäkkiä ja muotteja pyöreisiin pihalaattoihin, mutta mitään en oon vielä saanut aikaseks. Sun täytyis tulla tänne vähän opastamaan mua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pyöreät laata on minullakin haavelistalla. Pidetäänkö siis joskus betonileivontatreffit?

   Poista
  2. Sopii! Paikkana meidän autotalli? Ei tartte odottaa kesään :)

   Poista